/ Nextcloud

Alla ägg i samma korg

Jag gillar verkligen min Nextcloud-lösning. Men ibland så står det verkligen klart för en att man inte ska lägga alla ägg i en och samma korg.

Hackad

För ett par dagar sedan så gick det verkligen fel. Jag trode att min router hade blivit hackad. Alla mina inställningar för min hemmaserver var helt omställda och mina SSL-certifikat pekade till helt fel ställen. Det här gjorde att jag inte kom åt min Nextcloud, och med det så mycket mer.

 • Kalender

 • Adressbok

 • Uppgifter

 • Anteckningar

 • Dokument

 • Nyhetsflöde

 • Bilder

 • Bild back-up

 • SMS back-up

 • Enhetsspårning

 • Bokmärken back-up

 • Fil-lagring

 • Webmail

 • Lösenord

 • Och lite annat

  Samtidig som detta händer har jag precis beslutat mig för och börjat ett byte av operativsystem på min telefon. Från OnePlus egna OxygenOS till det gemenskaphetsutvecklade LineageOS. Dålig timing, jag vet.

Ingenting

När jag var klar mer installationen av LineagOS stod jag kvar med ett stort problem, hur ska jag komma åt mina kontakter? Min kalender? Hur ska jag kunna forsätta skriva på mina inlägg och artiklar? Allt finns på min Nextcloud, som är oåtkomlig.
Dagen efter var jag fortfarande utan, samtidigt som jag var tvungen att jobba. Inga nyheter, inga kontakter, inen uppgiftslista och detta samtidigt som jag försöker att ställa in en telefon till brukligt läge, det går sådär.

Sprida mina "ägg"

Det här fått mig till att inse att hur mycket jag än gillar min nextcloud så kan det vara på sin plats att sprida ut sina "ägg" på lite olika platser. Jag har forfarande plats på Dropbox, Google, iCloud och Onedrive så plats är inget probelm. Det var det där med integritet. Jag har på sistone börjat montera ner min närvaro hos "de stora drakarna" så hur ska jag göra för att sprida ut mig utan att påverka min integritet negativt? Skaffa fler nextcloud instsanser hor externa aktörer? I ärlighetens namn så vet jag inte just nu, jag har varit alldeles för upptagen att sammla ihop mig på ett ställe.

Servern

Jag spendrade en hel dag åt att försöka lösa problemet,nytt SSL-certifikat, uppdatera DDNS-inställningar, inget hjälpte. Hur jag än gjorde så kunde jag inte komma åt min server. Efter ett tag så fanns bara en lösning enligt mig, ominstallation!
När allt var ominstallerat, så funkade det inte. Av en ren slump förökte jag komma åt min server via mobilen och kunde kringgå SSL inställningarna.
Det visade sig att min router hade ställt om inställningarna från ddns till att peka på en applikation på routern.

Stänga av funktionen, starta om routern och saken var biff. Hade jag behövt installera om? Nope! Hade jag behövt rycka mitt hår? Nope! Hade jag letat efter de enkla lösningarna? Nope!

Men en dock kvarstår frågan, Är det så smart att samla allt på ett ställer eller ska man sprida ut sig lite mer? Och hur? Och vart?
Jag får återkomma om det.

Daniel Artfors

Daniel Artfors

Lastbilschaufför till vardags, en nörd när det gäller teknik och mat. Producent & programledare i Linuxpodden & Androidpodden Redaktör & skribent på linuxbloggen.nu & androidbloggen.nu

Read More