/ Nätneutralitet

Ett inlägg om nätneutralitet

Jag har de senaste dagarna funderat på att skriva ett inlägg om min ståndpunkt i nätneutralitetsdebatten som har rasat de senaste dagarna efter omröstningen i USA att sätta nätneutraliteten ur spel. Det jag har haft problem är vad jag ska skriva och hur jag skulle lägga upp det. Så imorse så kom kom det ett inlägg i flödet Google+ som sa precis det jag ville ha sagt. Så, med kraften av control+c och control+v så publicerar jag inlägget i sin helhet , nästan som om jag hade skrivit det själv.

För några år sedan när detta med neutralt internet började bli aktuellt så skrev en användare vid namnet mangoo_blind detta på ett forum för att förklara det på ett lättare sätt.
Detta text har jag haft sparat länge och brukar posta den då och då för de som inte riktigt hänger med i alla svängar runt vad det innebär. Nu är texten mer aktuellt än någonsin.

Så för er som undrar varför många av oss inte gillar det som händer i USA eller som händer här i Sverige via +Telia Sverige och 3 så läs =)

Tänk imorgon när du vaknar upp.

Du går och skall koka kaffe, men inser direkt att din Melittaautomat är för dyr att använda eftersom de vanliga elpriserna endast gäller Philipsautomater, så du får kallpressa kaffet istället.

Tyvärr så har dock ditt favoritmärke Gevalia höjt priset på kaffet eftersom de får betala tullavgifter på vägtransporten, något som Nestlé inte behöver göra eftersom de har lobbat bra.

Så det får bli att bara dricka kallpressat Gevaliakaffe varannan dag.

När du sedan skall ta bilen till jobbet så kommer du på att din Volvo också måste betala tullavgifter på vägen, eftersom Daimler har lobbat så att bara Mercedesbilar får åka gratis.

När du sedan väl tar kollektivtrafiken och kommer fram till din anställning på Pripps så inser du att du har fått sparken för att ditt företag inte kan konkurrera med Coca-Cola company, eftersom de får sitt vatten gratis av vattenverket. Så de har inte råd att ha kvar dig.

Men hej, gratis är gott...

När Telia och 3 kom med sitt erbjudande att vissa av siterna, som de garanterat fått pengar av, skulle börja ingå i deras abonnemang utan att det påverkade datatrafiken hos kunden var det många av oss som mejlade PTS direkt.
PTS var rätt trevliga för jag personligen trodde inte jag skulle få någon respons från dem, men de mejlade tillbaka och sa att de på kort tid hade fått in ganska många anmälningar mot dessa företag och att de påbörjat undersökning.
Senare kom det fram till att Telia och 3 faktiskt bröt mot hur nätet är tänkt att det ska fungera och PTS sa till dem att fixa detta.

Telia i sin tur körde en mer "Fuck You!" till PTS och sa att de inte bröt mot något.
Men det räcker att kolla deras abonnemang med gratis surf på sociala medier för att inse att det bryter mot vad neutralt internet innebär.

Jag kommer fortsätta denna kamp så länge jag kan och kommer inte låta det gå till den dagen där vi som kunder inte ska kunna dra nytta av internet på det sätt som den är gjord för att göra.

Tänk om ni skulle få detta på bilder i framtiden?

(OBS! Nr i bilden nedan har jag bara hittat på så SMS ej till den för det kommer inte hjälpa)

Vill du läsa inlägget i sin renaste form och original så finner du det på Google+

Daniel Artfors

Daniel Artfors

Lastbilschaufför till vardags, en nörd när det gäller teknik och mat. Producent & programledare i Linuxpodden & Androidpodden Redaktör & skribent på linuxbloggen.nu & androidbloggen.nu

Read More