/ TV

Halt and catch fire

Ibland så dyker det upp böcker, filmer, musik och serien som berör en rakt in i märgen. Nästan som om de vore livsavgörande. Jag har haft ett par sådan tillfällen i livet. De är få och jag kan räkna upp dem på en hand utan problem.

Den första gångerna

Den första av sådan tillfällen var när jag såg E.T. Jag kommer ihåg det som om det var igår. Det var i januari 1983, min faster tog med mig på bio för att se just E.T - jag var hänförd. Sedan dess har jag sett till att alltid ha film i mina ägor. Oavsett om det har varit VHS,DVD eller som nu rent digitalt på en filmtjänst. Kommer det ett nytt sätt att konsummera film på så är det den här som får avgöra om det är nåsta stora grej.

Andra gången

Den andra gågen var också en film. Den oändliga historien från 1984. Jag gick runt huset där biosalongen låg för att se filmen en gång till.

Meningen med livet

När jag hade läst ut alla fem böckerna om Arthur Dent och Co i Liftarens guide till galaxen visste jag att 42 kommer att vara avgörande för mig i resten av mitt liv. Självklart har jag boken i ren bokform, men även digitalt för det är LGTG som måttstocken.

The Justified Ancients of Mu Mu

Med albumet The White Room och låtar som "3 a.m. Eternal", "Last Train to Trancentral", "What Time is Love" satte The KLF ett bestående avtryck i mitt liv. likt E.T och LGTG så är det här det första jag har sett till att tillgång till när det kommer till nya format. CD, mp3 men tyvärr inte Spotify, i sverige, ännu.

Mot havets botten

Titanic hade prämier 1997 och innan den slutade gå på bio hade jag hunnit se den fem gånger. När den remastrade 3D versionen släpptes på Titanics hundra års dag var jag en av de som satt i salongen åter igen för att se filmen. 1998 satt jag uppe hela natten för att se hur många Oscars-statyetter filem skulle roffa åt sig, har inte gjort det för en någon film igen.

Halt and catch fire

Halt and catch fire är det som är anledningen till hela det här inlägget och de senaste som har gjort ett stort intryck hos mig. Serien är fyra säsonger lång och finns att streama på HBO Nordic. Igår kväll, alltså kvällen innan det här inlägget skrevs, såg jag färdigt serien, de fem sista avsnitten. Det finns bara ett ord jag kan använda mig för att uttrycka mina känslor för serien och det är, WOW! Om man räknar bort filmer (alltså de jag redan nämt ovan) så är Halt and catch fire det bästa som visats på TV enligt mig och det är en stor skam att den inte har fått mer uppmärksamhet. Visst har serien sina upp och ner gångar, men håller man ut och ser alla avsnitten så kan jag lova att man får ett avslut som är värt hela resan. För det är just vad serien är, en resa genom tiden och vår utveckling, från analoga varelser till de digitala monster vi är idag.
Serien har sin början, och sin handling med persondatorernas intågande i våra liv. Serien hadlar om de som var med och byggde hela vår digitala infrastruktur som vi använder oss av idag. Det är inte de stora jättarna som Apple, Microsoft, Yahoo och Google det handlar om utan om de som nästan var där, de som ligger lite i periferin, de som fick se sig som besegrade när de stora jättarna tog sina marknadsandelar.
Att serien hadlar om persondatorns utveckling är en av aspekterna som enlig mig gör serien intressant, men jag skulle tror att även du som inte har något intresse av datorer skulle uppskatta serien då den faktiskt i grund och botten handlar om människorna och deras öden.
Jag hade gärna berättat mer om vad serien hadlar om men jag är rädd att jag kommer att spoila skiten ur serien om jag fortsätter.

Som jag redan har sagt tidigare så är det få saker som riktigt har gjort ett intryck på mig men den här serein är en och kommer att få en plats bland de andra. Det här gör också att det är sista gången jag kan säga "Jag kan räkna det på en hand" för Halt and catch fire är slutet på en era och början på en ny, min andra hand.

Daniel Artfors

Daniel Artfors

Lastbilschaufför till vardags, en nörd när det gäller teknik och mat. Producent & programledare i Linuxpodden & Androidpodden Redaktör & skribent på linuxbloggen.nu & androidbloggen.nu

Read More