/ Tankar

När ålderdomen kom till byn

I januari 1973 föddes jag. Det innebär att jag har snart vandrat runt på den här jorden i 45 år. F-y-r-t-i-o-f-e-m år, smaka på den. Det är snart en halv livstid. Med andra ord, jag är inte 20 längre.

Det här är inget jag går omkring och tänker på dagarna i enda, faktiskt så är det så att det här är inget jag reflketera över överhuvudtaget till vardags. Nja... vissa mornar när jag ska ta mig ur sängen kan det hända att jag slänger åldern en tanke, men det är en helt annan histioria.

Sanningen är den att just idag fick jag smaka på ålderdomen på riktigt för första gången. Jag var nämligen hos optikern. Sist jag var hos optikern, innan idag, för en syundersökning var i april och då var allt tip-topp och jag kunde fortsätta med samma styrka jag haft på mina linser de senaste åren. De senaste 2-3 månaderna har jag haft problem med mina linser. Synen har blivit ofokuserad och suddig när jag försöker läsa på telefonen, tidningar och fraktsedlar. Det har krävts långa armar och strålkastarljus för att jag ska kunna fokusera och se texten. Att se och läsa skyltar på håll har inte varit några problem, om det inte har varit mörkt eller dunkelt då har det varit samma problem. Det har gått så långt och blivit så illa att jag helt har slutat använda linser för att jag blir så trött i både ögon och huvud för att jag inte kunnat fokusera blicken.

Nu idag tog jag tjuren vid hornen och begav mig till optikern för en synundersökning och en koll på mina linser. Jag tog faktist tjuren vid hornen redan igår när jag bokade tiden, men det hör inte till saken.

Det visar sig att det är inga fel på mina linser, utan på mig. Jag har helt enkelt blivit gammal. På bara ett par månader så har min syn förändras, inte på långt håll utan på nära håll. Om jag ska forsätt använda linser så har jag i dag två val. 1. Läsglasögon. 2. Progresiva linser.

En sak som är lite märkligt i den här historien är att använder jag mina glasögon så finns inte problemet. Jag ser presis som vanligt när jag anväder dem. Så med det sagt så kan jag säga direkt, läsglasögon är uteslutet. Varför ska jag ha ett par glasögon TILL, bra för att läsa med när jag använder linser?
Progresiva linser, det utlimata beviset på ålderdom. Ja, jag har faktiskt beställt ett par för att testa.

Men än finns det hopp. Så länge jag kan avända glasögon utan progresiva glas kan jag fortfrande känna mig ung, eller i alla fall som nästan 20.

Daniel Artfors

Daniel Artfors

Lastbilschaufför till vardags, tekniknörd och öppen källkods-förespråkare. Producent & programledare i Linuxpodden & Androidpodden Skribent på https://vardagsteknik.nu

Läs mer
När ålderdomen kom till byn
Dela detta