/ Nextcloud

Välkommen hem

Äntligen hemma igen!

Hemma

Japp, så är det. Och med hem menar jag verkligen "HEM" som hemma hos mig, i mitt vardagsrum. Inte för att du som läser detta överhuvud taget kommer att märka någon skillnad om det du läser ligger på en server i Tyskland, Australien, USA eller i mitt vardagsrum. Den som märker skillnad är jag. För jag har nu full kontroll på vad och vilka applikationer jag har på min server.

Andra

För de flesta spelar de absolut ingen roll var deras sidor ligger eller vart deras servrar står, för andra är det av högsta prioritet. En del av etiska skäl, andra av säkerhets skäl, för mig, kontroll.

Kontroll

För mig handlar allt om kontroll över hur, vart och vad som jag kan och inte kan använda min hårdvara till. Jag vill kunna göra det jag vill kunna göra utan att begränsas av någon eller något. Och faktiskt som jag ser det är ända sättet att jag själv har min server hemma i mitt vardagsrum.

Hårdvara

Nu kanske du tror att det står en stor maskin, eller, ett rack med diverse lådor, med diverse sladdar, blinkande lampor och väsande fläktar och för oväsen i mitt vardagsrum. Nope! Så är det inte. Man skulle inte ens kunna tro att det står en server i mitt vardagsrum. Känner man till att loggan står för Nextcloud så kanske man kan ana vad det är.
Nextcloudbox
Vad hur jag ska använda min server till kommer jag att berätta i den här bloggen, plus massa annat mellan himmel och jord.

Vill du kommentera gör du det på socialt media av choice.
Förslagsvis de jag använder mest, Mastodon eller Twitter.

Daniel Artfors

Daniel Artfors

Lastbilschaufför till vardags, tekniknörd och öppen källkods-förespråkare. Producent & programledare i Linuxpodden & Androidpodden Skribent på https://vardagsteknik.nu

Läs mer
Välkommen hem
Dela detta